روش های نگهداری هلو در سردخانه بالای صفر

هلو میوه بسیار لطیف و ظریفی است و فقط می توان آن را برای مدت کوناهی نگهداری کرد. این میوه خیلی زود در حین نگهداری مزه و طعم خود را از دست می دهد بخصوص هلوهایی که خیلی زود بسته بندی شده اند خیلی زود خشک و بی رنگ می شوند.

چیدن میوه قبل از رسیدن کامل موجب کاهش کیفیت مصرف تازه آن می گردد لیکن تولید و عرضه این میوه به میزان تجاری مستلزم آن است که هلو قبل از رسیدن کامل از درخت چیده شود.

 چیدن هلو تماما با دست صورت می گیرد، سرد نمودن  میوه در زمان کوتاه بعد از چیدن نهایت ضرورت را دارد و این عمل را می توان توام با شستن گرد و خاک و اثرات سمپاشی انجام داد، درجه حرارت آب شست و شو بایستی صفر  درجه سانتی گراد باشد و تاثیر شست و شو بستگی به میزان و مقدار آب مورد مصرف خواهد داشت. آب مورد مصرف باید به نسبت ppm  100دارای کلر باشد.

پس از خشک شدن میوه باید در  درجات سرد نگهداری شود زیرا میوه گرم و خیس به زودی فاسد می شود.

گندزدایی

 در آب شست و شو و سردسازی میوه می توان ماده گندزدای سدیم اورتو فنیل فنل بنومیل یا 2-6 دی کلرو 4 نیتروانیلین در صورت مجاز به کار برده شود. در صورتی که استفاده از مواد مزبور مجاز نباشد با فرو بردن میوه به مدت 2 تا 3 دقیقه در آب 54 درجه سانتی گراد و با قرار دادن در معرض هوای فشرده با رطوبت نسبی 70 درصد و درجه حرارت 54 درجه به مدت 30 دقیفه همان نتیجه را می توان به دست آورد.

در صورتی که از حرارت استفاده شود ، سرد نمودن با آب صفر درجه سانتی گراد بایستی متعاقب آن انجام گیرد، سرد نمودن در زمان کوتاه برای حمل و نقل و نگهداری هلو نهایت اهمیت را دارا می باشد و حداکثر 12 ساعت پس از چیدن، درجه حرارت میوه تا 8 الی 10 درجه سانتی گراد بایستی پایین آورده شود.

به هنگام حمل هلو برای عرضه به بازار حرارت آن بایستی صفر درجه سانتی گراد باشد زیرا رسیدن هلو در 25 درجه سانتی گراد در یک شبانه روز برابر میزان آن در صفر درجه سانتی گراد در 16 روز می باشد.

درجه حرارت و رطوبت نسبی

درجه حرارت نگهداری هلو بین 1- تا 1+ درجه توصیه می شود و مدت نگهداری از 1 تا 4 هفته است. رطوبت نسبی مورد توصیه 85 تا 90 درصد می باشد. در مورد بعضی از انواع حساس یک دوران 2 تا 5 روز در درجه بالاتر کمک خواهد نمود که میوه حالت پنبه ای به خود نگیرد.

هلو نگهداری شده در صفر درجه، کاملا نمی رسد و برای بهبود کیفیت، بهتر است قبل از عرضه ، در درجات 10 درجه و بالاتر نگهداری شود. برای بعضی از انواع با نگهداری در صفر درجه و در محیط دارای 8 تا 10 درصد گازکربنیک و 11 تا 13 درصد اکسیژن نتایج خوبی به دست آمده است.

آسیب

ضایعات هلو در سردخانه، علاوه بر عوارضی که در اثر میکروارگانیسم ها شروع می گردد شامل قهوه ای شدن درون میوه و حالت پنبه ای داشتن آن است.

قهوه ای شدن از اطراف هسته شروع شده و اغلب دایره وار گسترش می یابد و علل آن می تواند، انبار نمودن درجات خیلی پایین و یا برای مدت طولانی باشد.

پنبه ای شدن

حالت پنبه ای داشتن اغلب موقعی مشاهده می شود که درجه حرارت بین 2 تا 4 درجه باشد و در صفر درجه به ندرت اتفاق می افتد. این حالت در سردخانه و در عملیات بعدی رسانیدن میوه نیز ظاهر می گردد.

جلوگیری از پنبه ای شدن

با نگهداری میوه در صفر درجه و نیز نگهداری در درجات بالا قبل از انتقال به سردخانه می توان از حالت پنبه ای جلوگیری کرد.

نگهداری طولانی مدت هلو در دمایی که معمولا برای میوه قابل تحمل می باشد ممکن است سبب تاخیر در تولید بوی مخصوص هلو شود و این حالت برای بروز رنگ قرمز در گوشت میوه مناسب می باشد.

منبع : کتاب عوامل فساد و شرایط نگهداری مواد غذایی در سردخانه
تالیف: دکتر کرامت الله ایماندل و دکتر صادق زاده